سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی: شواهد تجربی بورس اوراق بهادار پاکستان

ساخت وبلاگ

سواد مالی یک عنصر مهم در تصمیم گیری مالی است و تأثیر قابل توجهی در رفتار سرمایه گذاران انفرادی دارد ، در حالی که تصمیمات بودجه ، تأمین مالی خانه ، سرمایه گذاری در سهام و برنامه ریزی بازنشستگی را انجام می دهد. بنابراین ، هدف از این تحقیق تعیین رابطه سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی در پاکستان است.

طراحی/روش شناسی/رویکرد

در این مقاله تحقیق ، نمونه ای از 300 مشاهده از طریق پرسشنامه های سرمایه گذاران شخصی ساکن لاهور و سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار پاکستان بدست آمد. داده های به دست آمده ، از طریق آلفای کرونباخ و تجزیه و تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) منتقل شد. این فرضیه که برای این تحقیق تهیه شده است توسط تجزیه و تحلیل رگرسیون Chi-Square و Ardinal Pearson مورد آزمایش قرار گرفت.

یافته ها

آزمایش فرضیه تحقیق نتیجه گرفت که بین سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی ارتباط منفی وجود دارد. بنابراین ، این به معنای ؛با افزایش سطح سواد مالی ، احتمال اینکه سرمایه گذار با تعصبات رفتاری روبرو شود ، کاهش می یابد. همچنین به نظر می رسد که پاسخ دهندگان مرد نسبت به پاسخ دهندگان زن سواد مالی بیشتری دارند

اصالت/ارزش

مطالعات قبلی در زمینه امور مالی ، عوامل مختلفی که باعث رفتار مالی سرمایه گذار فردی پاکستان می شود ، و همچنین بر سطح سواد مالی در پاکستان متمرکز شده است ، اما این مطالعات بر رابطه اساسی بین سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی تأکید نکرده است. بشربنابراین ، تجزیه و تحلیل تجربی منحصر به فرد که در این مقاله ایجاد شده است ، سواد مالی را به عنوان عاملی که باعث کاهش تعصبات رفتاری سرمایه گذار فردی می شود ، برجسته کرده است.

کلید واژه ها

  • دارایی رفتاری
  • سواد مالی
  • تعصبات رفتاری
  • تصمیم گیری مالی
  • سرمایه گذار انفرادی

استناد

Rasool ، N. and Ullah ، S. (2020) ، "سواد مالی و تعصب رفتاری سرمایه گذاران فردی: شواهد تجربی بورس اوراق بهادار پاکستان" ، مجله اقتصاد ، دارایی و علوم اداری ، جلد. 25 شماره 50 ، صص 261-278. https://doi.org/10. 1108/jefas-03-2019-0031

ناشر

انتشارات زمرد محدود

کپی رایت © 2020 ، Nosheen Rasool و Safi Ullah.

مجوز

در مجله اقتصاد ، امور مالی و علوم اداری قرار گرفته است. منتشر شده توسط انتشارات زمرد محدود. این مقاله تحت مجوز Creative Commons Attribution (CC با 4. 0) منتشر شده است. هر کسی ممکن است آثار این مقاله (برای اهداف تجاری و غیر تجاری) را تولید کند ، توزیع ، ترجمه کند و ایجاد کند. شرایط کامل این مجوز ممکن است در http://creativeecommons.org/licences/by/4. 0/legalcode مشاهده شود

1. مقدمه و بررسی ادبیات

طبق گفته های لوساردی و میچلی (2007) ، اهمیت سواد مالی به طور گسترده ای توسعه یافته است ، با افزایش عارضه محصولات مالی و اهمیت روزافزون انتخاب مالی ، ساخته شده توسط خانوارها. در سالهای اخیر ، ظهور محصولات و ابزارهای مالی نوآورانه سرمایه گذاران فردی را ترغیب کرده است که به طور فعال در بازارهای مالی شرکت کنند (کالویت و همکاران ، 2004). با این حال ، این محصولات مالی ابزارهای قابل ملاحظه ای پیچیده ای هستند ، که به سرمایه گذاران نیاز دارند تا از نظر مالی برای انتخاب بهینه سرمایه گذاری و راه های سرمایه گذاری در حال ظهور سواد مالی داشته باشند. با پیروی از این پدیده ، سواد مالی مورد توجه عظیم محققان در سطح جهان قرار گرفته است. تحقیقات اخیر Lusardi و Mitchell (2014) ، روشهای بهبود مناسب را که در سراسر جهان انجام شده و به ویژه در دسترسی به درک مالی و سواد مالی متمرکز شده است ، تأکید کرد. کلارک و همکاران.(2017) سواد مالی را به عنوان تعریف کرد

[…] درک عمومی و اطلاعاتی که شامل خدمات مالی ، مدیریت سرمایه گذاری های مالی و دیدگاه های مختلفی است که به نظر می رسد برای شناخت سرمایه گذاران خانوار بسیار مهم است ، بنابراین هیچ مشکلی در مورد اطلاعات نامتقارن مرتبط با شرایط مختلف مالی وجود نخواهد داش ت-یعنی نرخ بهره خطرات ، تورم.

زوچی (2018) استدلال كرد كه نه تنها كشورهای در حال توسعه دارای مشکلات سواد مالی مالی هستند ، بلكه سرمایه گذاران نیز از بازارهای مالی بسیار توسعه یافته نیز به دلیل برنامه ریزی ناكارآمد و عدم توانایی در شناسایی عدم قطعیت های بازار و ریسک مرتبط با آن ، با ضررهای مالی روبرو شده اند. تصویر این نقص ها را می توان در بحران های مالی سال 2008 برجسته کرد (Klapper et al. ، 2013).

اهمیت واقعی سواد مالی در بحران های مالی سال 2008 مطرح شد (Klapper et al. ، 2013). از یک طرف ، بحران مالی جهانی 2008 ، که به عنوان بحران وام مسکن زیرپارچه شناخته شده است ، دلیل اصلی برای نیاز به درک مالی در مقابل بازیکنان بازار بود. دلیل دیگر دو موضوع کلیدی بود که به اهمیت سواد مالی کمک کرد (آگنو و همکاران ، 2007). در مرحله اول ، طیف گسترده ای از محصولات مالی ، که عمدتاً پیچیده و قابل مقایسه نبودند ، ضرورت درک مشکلات مالی را افزایش می داد (ماندل و کلین ، 2009). از طرف دیگر ، تغییر قبلی در تأمین اجتماعی ، در سراسر جهان ، افراد را ملزم می کرد که به طور فعال در مدیریت مالی خود شرکت کنند (آر و آیدیر ، 2014).

یکی از فرضیات مهم ، مشاهده شده در بحران مالی ، غیر منطقی بود (فریدمن و کراوس ، 2011) در میان رفتارهای مالی سرمایه گذاران به دلیل عدم دانش مالی ، که به ویژه در زمینه امور مالی رفتاری برجسته شده است. در تئوری های مالی سنتی ، فرض بر این است که بازارهای مالی و شرکت کنندگان در تصمیم گیری منطقی هستند (Ackert ، 2014) ، مانند تئوری نمونه کارها مدرن توسط Markowitz (1999) ، مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه توسط شارپ (1977) و دو عاملیا مدل سه عاملی توسط FAMA و فرانسوی (Womack and Zhang ، 2003). در مقابل ، باربریس و تالر (2003) استدلال كردند كه امور مالی رفتاری یك موضوع مالی نسبتاً مدرن است ، به دنبال خلاصه ترکیب رفتار و عوامل شناختی است كه بر تصمیمات مالی غیر منطقی تأثیر می گذارد. همچنین مبتنی بر این ایده استثنایی است که اکثریت یا حداقل اقلیت قابل توجهی از سرمایه گذاران تحت تأثیر تعصبات رفتاری آنها قرار دارند که منجر به تصمیم گیری کمتر منطقی یا کاملاً غیر منطقی می شود. این تعصبات به صورت تجربی تحت نظریه های روانشناختی شناختی شناخته می شوند. یکی از آنها "نظریه چشم انداز" است که توسط Kahneman و Tversky (1979) پیشنهاد شده است که الگوهای تصمیم گیری و انتخاب نمونه کارها را در شرایط حاکم بر ریسک نشان می دهد.

بسیاری از انواع تحقیقات در مورد سواد مالی به نمایندگی از کشورهای مختلف در سطح جهان انجام شده است تا سواد مالی را مورد بررسی قرار دهد. بررسی مالی جهانی که توسط برنامه حمایت از مصرف کننده مدیریت مالی بانک جهانی انجام شده است ("گزارش یافته های کلیدی نظرسنجی تهیه شده برای بانک جهانی" ، 2010) سطح بهبود حمایت از مصرف کننده و سواد مالی را مورد بررسی قرار داد ، از این طریق حمایت از سرمایه گذاراعتماد به نفس در مناطق مالی.

شورای مشورتی رئیس جمهور در مورد سواد مالی (PACFL) آموزش مالی را به عنوان توانایی فرد در بلعیدن مهارتهای یادگیری و مالی برای نظارت بر دارایی های مالی با صلاحیت برای رفاه پولی روشن کرد. PACFL همچنین مهارتهای مالی را به عنوان ظرفیتی برای استفاده از هوش و استحکام سرمایه گذار برای نظارت موفقیت آمیز و مدیریت دارایی های پولی در طول عمر برای دستیابی به رفاه بودجه روشن کرد (شواب و همکاران ، 2008).

مطالعه Awais و همکاران.(2016) اظهار داشت که برخی از خانوارها ضمن اتخاذ تصمیمات مالی مهم برای بهزیستی خود ، فاقد رایج ترین اطلاعات قابل مشاهده هستند. با این حال ، ریچ و برمن (2015) سؤالات مختلفی را در مورد میزان اثربخشی و تأثیر یادگیری مالی بر سواد مالی مطرح کردند. بنابراین ، Sayinzoga و همکاران.(2016) تناقضاتی را که بین کارآیی آموزش مالی در روشنگری سواد مالی و تأثیر نهایی آن در رفتار کوتاه مدت و بلند مدت سرمایه گذار وجود دارد ، تأکید کرد. علاوه بر این ، Sundarasen و همکاران.(2016) اظهار داشت که سواد مالی باعث افزایش کارآیی مدیریت جریان پول ، مدیریت ریسک اعتباری ، پس انداز و سرمایه گذاری با میزان بالاتر می شود.

برای کشف اقدامات سواد مالی ، بازیابی (2010) اکثر اقدامات سواد مالی را مورد بازرسی قرار داد و عدم وجود اقدامات معمولی را برای روشن شدن و برآورد آموزش مالی به رسمیت شناخت و سواد مالی را به عنوان درجه ای که فرد توانایی درک آن را دارد ، نشان دادایده های مالی مشترک و مهم. در حالی که ، فرناندز و همکاران.(2014) رابطه بین سواد مالی و آموزش مالی را در ارتباط با رفتارهای مالی با استفاده از متاآنالیز اندازه گیری کرد.

ولپ و همکاران.(1996) دانش سرمایه گذاری را با تشکیل 10 سؤال چند گزینه ای اندازه گیری کرد (Ergün ، 2018). هیلگرت و همکاران.(2003) سطح سواد مالی را با استفاده از 28 سؤال مهارت مالی واقعی/نادرست با سرمایه گذاری ، هزینه ، پس انداز ، جریان پول نقد و خروج و سایر عوامل کلان به عنوان متغیر ارزیابی کرد. علاوه بر این ، کلارک و همکاران.(2017) دانش مالی را از 3 سؤال در مورد تنوع نمونه کارها ، نرخ بهره واقعی و اسمی و ارزش زمان پول ارزیابی کرد.

در پاکستان ، این پروژه به نام Access to Finance Survey 2008 ، که توسط Fin-Mark Trust در حمایت از بانک دولتی پاکستان انجام شده است ، گامی اولیه به سوی سواد مالی بود که دانش مالی و الگوهای سرمایه گذاری خانواده را اندازه گیری می کرد. این مطالعه نتیجه گرفت که تنها 14 درصد از جمعیت تجربی به طور رسمی در بورس سهام شرکت می کنند ، در حالی که 40 درصد دیگر بخشی از فعالیتهای مالی رسمی یا غیررسمی نبودند. همچنین نتیجه گرفت که سطح بالاتری از آموزش و همچنین سطح بالاتری از درآمد ، بزرگترین منبع پیشرفت در دسترسی به آموزش گسترده مالی است.

در بعضی موارد ، درک امور مالی رفتاری ، به معنای ظاهری ، مستقیماً رابطه بین آموزش مالی و ویژگی های مختلف رفتار مالی را برجسته می کند (آتس و همکاران ، 2016). یک نظرسنجی که در مورد مشتریان پولی ترکیه در مورد رفتار دستیابی به آنها انجام شده است ، نشان می دهد که مشتریان مالی با درجه بالاتری از آموزش مالی بیشتر پیش بینی می شوند که از کارتهای اعتباری خود به روشی کافی و تحصیل کرده استفاده کنند (Sevim et al. ، 2012).

مطالعات قبلی ، مانند تئوری مدرن نمونه کارها ، نشان داده است که سرمایه گذاران ریسک پذیر هستند ، به این معنی که در بین دو گزینه سرمایه گذاری ، سرمایه گذار یکی را با ریسک پایین تر انتخاب می کند (Calvo-Silvosa et al. ، 2017). برای انتخاب نمونه کارها بهینه سرمایه گذاری ، که بخش های کارآمد طیف بازده ریسک را اشغال می کند ، اصطلاح دیگری که در نظریه نمونه کارها مدرن معروف به "مرزی کارآمد" معرفی شده است ، همچنین به عنوان "Bullet Markowitz" نامگذاری شده است (لی و یو ، 2017). اقتصاددانان مالی FAMA و فرانسوی (1993) نیاز به نظریه بازار کارآمد به نام "بازارهای سرمایه کارآمد" را ذکر کردند.

تعصبات حاصل از رویه داوری اکتشافی. وت

توهمات ، تعبیه شده در اجرای ساختارهای ذهنی ، طبقه بندی شده در نظریه چشم انداز (باکار و یی ، 2016).

مهمترین تعصب شناختی اکتشافی است. اکتشافی ها به عنوان قاعده شست شناخته می شوند ، که مشکلات اساسی تصمیم گیری ، به ویژه در شرایط پیچیده و مشکل ساز را برطرف می کند (Ritter ، 2003) با کاهش غیرقابل پیش بینی بودن ارزیابی احتمالات و پیش بینی ارزش های داوری های ساده تر (دلیل ، 1990). Tversky و Kahneman (1974) کسانی هستند که در ابتدا روی اکتشافی متمرکز شده و سه اکتشافی را به عنوان نمایندگی خاص ، تعصب در دسترس بودن و لنگرگاه تشخیص داده اند (Tversky and Kahneman ، 1974). واورو و همکاران.(2008) ، به همین ترتیب ، دو عنصر به نام Fallacy Gambler و بیش از حد به نظریه اکتشافی را لیست می کند (Waweru et al. ، 2008).

چشم انداز مالی مدرن نشان می دهد که سرمایه گذاران همیشه غیر منطقی عمل نمی کنند و با بررسی خطر و پاداش ، بودجه خود را کمک می کنند و با بسیاری از تعصبات روانی و احساسات روبرو می شوند (Kahneman and Tversky ، 2013). Kahneman و Tversky (1979) نظریه چشم انداز را به عنوان جایگزینی برای مدل های استاندارد تعریف کردند ، که تصویری برتر از رفتار عملی را ارائه می دهد. نظریه چشم انداز ، دیدگاههای معدودی را که بر رفتار تصمیم گیری تأثیر می گذارد ، از جمله بیزاری پشیمانی ، بیزاری از دست دادن و حسابداری ذهنی نشان می دهد (وارو و همکاران ، 2008). حسرت پشیمانی احساسی است که پس از مرتکب خطا اتفاق می افتد (Fogel and Berry ، 2006). گریزی از دست دادن سطح متمایز تعصبات ادراکی را که افراد از سود و ضررهای اندازه مقایسه ای با آن روبرو هستند ، بیان می کند (باربریس و تالر ، 2003) ، در حالی که ، حسابداری ذهنی به عنوان "روشی که افراد با استفاده از آن رویدادهای مالی خود را در نظر می گیرند و ارزیابی می کنند" تعریف می شود (باربریس و هوانگ، 2001).

De Bondt و Thaler (1985) در مورد عوامل بازار مالی ابراز داشتند که می توانند تحت تأثیر رفتار سرمایه گذار فردی در روش تأمین مالی رفتاری باشند. واورو و همکاران.(2008) مؤلفه های بازار را که بر تصمیم گیری یک فرد تأثیر می گذارد ، یعنی نوسانات قیمت ، اطلاعات بازار در دسترس ، الگوهای قبلی سهام ، تمایل مصرف کننده ، پاسخ بیش از حد به تغییرات ارزش و ملزومات سهام اصلی ، به رسمیت شناخت. باربر و اودین (2013) تأکید کردند که دارندگان سرمایه گذاری تحت تأثیر مواردی در بورس اوراق بهادار قرار دارند که آنها را به خود جلب می کنند.

در حالی که ، اثر گله ای که در بورس سهام مشاهده شده است ، به عنوان گرایش شیوه های سرمایه گذار برای ردیابی فعالیت های دیگران شناخته می شود (تان و همکاران ، 2008). از نظر تأمین مالی رفتاری ، تعصب گله بر برخی از تعصبات مشتاق ، از جمله شباهت ، همبستگی و برخورد فکری ، تعصب خانگی و چیچات تأثیر می گذارد (Kallintakis و همکاران ، 2010). واورو و همکاران.(2008) نتیجه گرفت که خرید و ارائه گزینه های سرمایه گذاران اساساً تحت تأثیر انتخاب دیگران قرار دارد و رفتار گله دار سرمایه گذاران را ترغیب می کند تا از انتخاب خود احساس جلوگیری از پشیمانی کنند.

با بررسی مطالعات فوق ، پاک شده است که بدون سواد مالی ، تصمیم گیری در مورد راه های سرمایه گذاری پیچیده غیرممکن است و کاهش تعصبات رفتاری که سرمایه گذاران با آن روبرو هستند بسیار دشوار است. با این حال ، برای یافتن رابطه واقعی بین سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی ، این مقاله با هدف کمک به اهمیت سواد مالی است و شواهد تجربی در این رابطه را در متن لاهور به تصویر می کشد. بنابراین ، دقیقاً ، این مقاله تحقیقاتی بر اندازه گیری سواد مالی اساسی ، شناسایی تعصبات رفتاری احتمالی و تعیین رابطه بین سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی در لاهور متمرکز شده است.

این مقاله به شرح زیر ساخته شده است: بخش 2 جمع آوری داده ها را شرح می دهد. بخش 3 در مورد استراتژی تجربی بحث می کند. بخش 4 تجزیه و تحلیل و نتایج را نشان می دهد. سرانجام ، بخش 5 نتیجه گیری و توصیه ها را ارائه می دهد (شکل 1 را ببینید).

2. داده ها

این تحقیق کاملاً مبتنی بر داده های اولیه است که با استفاده از یک تکنیک بررسی توصیفی جمع آوری شده است. داده های اولیه گرفته شده است زیرا داده های دقیق و واقعی را که قبلاً استفاده نشده است ، ارائه می دهد. برای جمع آوری داده ها ، پرسشنامه های ساختاری تهیه و به گروه هایی از موسسات واقع در لاهور ارائه شد. این پرسشنامه ها توسط سرمایه گذاران انفرادی پر شده اند ، که در سهام ، اوراق قرضه و غیره سرمایه گذاری کرده اند.

پرسشنامه ساختاری شامل سه بخش بود: قسمت اول برای جمع آوری برخی از اطلاعات اساسی جمعیتی در مورد سرمایه گذاران و خیابان سرمایه گذاری مورد نظر آنها در نظر گرفته شده بود. این بخش شامل جنسیت ، سن ، حوزه تخصص ، منابع اطلاعات مالی ، میانگین سطح درآمد ، خیابان سرمایه گذاری ترجیحی و فراوانی اطلاعات است. بخش دوم پرسشنامه برای به دست آوردن سطح سواد مالی ، در بین سرمایه گذاران انفرادی پیشنهاد شد. این بخش با استفاده از 20 مورد در مقیاس دانش مالی تهیه شده است. تولید شده توسط Knoll and Houts (2012) و 10 مورد در مقیاس پیچیدگی مالی Lusardi و Mitchell (2014). برای اندازه گیری سواد مالی سرمایه گذاران انفرادی در لاهور ، موارد مختلفی از هر دو مقیاس به صورت اصلاح شده انتخاب شد ، همانطور که در جدول 1 نشان داده شده است.

این بخش شامل چندین بیانیه بود و مفاهیم مالی مختلف به روش زیر خلاصه شده است: شماره ، ترکیب بهره ، تورم ، ارزش زمانی پول ، توهم پول ، سرمایه گذاری ، تنوع ریسک ، مدیریت بدهی ، پس انداز بازنشستگی ، مسکن ، بیمه عمر و سالانهبشرسرانجام ، بخش سوم شامل 29 جمله بود که برای اندازه گیری سطح تعصبات رفتاری در نظر گرفته شده بودند. تمام این گفته ها با استفاده از مقیاس لیکرت پنج نقطه ای اندازه گیری شد.

این پرسشنامه ها با رمزگذاری پاسخ هر سؤال با یک مقدار عددی وارد SPSS شدند و هر سؤال را به عنوان یک متغیر در نظر گرفتند و سپس تمام پرسشنامه های مغرضانه به دلیل مقادیر گمشده و رتبه بندی های غیر منطقی حذف شدند.

براساس آمار به دست آمده از شرکت مرکزی سپرده گذاری (CDC) پاکستان ، تعداد زیر حساب های سرمایه گذار خرده فروشی از ژوئن سال 2018 245. 975 است ، در حالی که کل سرمایه گذاران از لاهور 40 درصد از سرمایه گذاران کلی را نشان می دهند. اندازه نمونه با استفاده از فرمول زیر به دست آمد:

جایی که سطح اعتماد به نفس 95 درصد بود ، نسبت نمونه گیری (P) 50 درصد و حاشیه خطا برابر با 5. 6 درصد بود. محاسبه اندازه نمونه تقریبی 300 مشاهده را نشان داد.

بنابراین ، نمونه ای از 300 نفر از سرمایه گذاران فردی در لاهور به دست آمد و به اندازه کافی مناسب بود تا از اهمیت رابطه بین سواد مالی و عوامل رفتاری سرمایه گذاران فردی اطمینان حاصل شود. در طول تحقیق ، حوزه جمع آوری داده ها محدود به بازار سرمایه لاهور بود ، زیرا جمع آوری داده ها از کل جمعیت پاکستان امکان پذیر نبود ، به دلیل برخی موانع مرتبط مانند کمبود وقت ، هزینه گسترده و اعمال گسترده درجمع آوری داده ها

علاوه بر این ، مطالعه ما یک روش نمونه گیری چند مرحله ای را اجرا کرد. در مرحله اول ، بازار سرمایه به گروه های مختلفی از موسسات که به عنوان فعالان بازار عمل می کنند ، مانند شرکت ها ، موسسات ، بانک های سرمایه گذاری و شرکت های حسابداری عمومی و سه گروه از موسسات ، یعنی بانک های خصوصی ، شرکت های کارگزاری و شرکت های لیست شده انتخاب شدند. و هر گروه به صورت جداگانه به عنوان اقشار خوانده می شد ، همانطور که در شکل 2 نشان داده شده است. در مرحله دوم نمونه برداری ، سرمایه گذاران به طور تصادفی از هر گروه از موسسات انتخاب شدند. این پرسشنامه ها به همان اندازه در بین این گروه ها اختصاص داده شده است و اطمینان حاصل می شود که افراد اخیراً سرمایه گذاری در زمان واقعی در بورس پاکستان را انجام داده اند.

3. استراتژی تجربی

در این تحقیق ، تعصبات رفتاری به عنوان متغیر وابسته گرفته می شود ، که شامل نمایندگی ، اعتماد به نفس ، لنگر انداختن ، مغالطه قمارباز ، تعصب در دسترس بودن ، بیزاری از دست دادن ، بیزاری پشیمانی ، حسابداری ذهنی و تعصب گله است. سؤالات مربوط به این تعصبات حاوی 29 بیانیه است که با استفاده از مقیاس لیکرت پنج نقطه ای ترتیب داده شده است (به شدت مخالف موافق بودن نیست).

برای مطابقت با ساختار تحقیقات ما ، سواد مالی به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته می شود. این متغیر ابتدا با استفاده از 21 بیانیه سواد مالی اندازه گیری شد و هر پاسخ صحیح با 1 امتیاز داده شد. با جمع بندی ، متغیر جدید تولید و به عنوان نمره سواد مالی نامگذاری شد. میانگین نمره به دست آمده 12. 30 بود. نمره به دست آمده بالاتر از 12 به عنوان سرمایه گذاران با سواد مالی بالا در نظر گرفته شد ، در حالی که نمره زیر 12 به عنوان سرمایه گذاران با نرخ سواد پایین در نظر گرفته شد.

برای کاهش اثر پنهان متغیرهای مخدوش ، جمعیت شناسی به عنوان یک متغیر کنترل در مدل رگرسیون استفاده می شود. این متغیرها شامل جنسیت ، گروه سنی ، سطح آموزشی ، حوزه تخصص ، منبع اطلاعات مالی ، درآمد متوسط ، خیابان سرمایه گذاری ترجیحی و فراوانی اطلاعات است. از هر متغیر به عنوان یک متغیر طبقه بندی شده استفاده می شود. علاوه بر این ، از مدل رگرسیون ترتیب برای بررسی رابطه بین سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی استفاده می شود ، این رگرسیون برای هر تعصب تکرار می شود. مدل رگرسیون به شرح زیر نشان داده شده است:

y (b e h a v i o r a l b i a s) = b 0 + b 1 (f l i t e r a c y _ s c o r e) + b 2 (g e n d e r) + b 3 (a g e g r o u p) + b 4 (e d u) + b 5 (s p e c i a l i z a z a t i o n) + b6 (i n c o m e) + b 7 (i n f o _ s o u r c e) + b 8 (p r e f _ i n v e s t m e n t) + b 9 (f r e q _ i n f o) + e i

متغیر وابسته y با کدگذاری مقادیر تعصبات رفتاری با مقادیر عددی تشکیل می شود. به طور مشابه ، متغیرهای جمعیتی به شرح زیر بازیابی می شوند: متغیر جنسیتی در صورتی که مرد و 0 در غیر این صورت ، گروه سنی دارای مقدار 1 در صورت زیر سن 35 و 0 باشد ، در غیر این صورت ، سابقه آموزشی در صورت فارغ التحصیل یا تحصیلات تکمیلی و دارای ارزش 1 است. در غیر این صورت ، حوزه تخصصی در صورت مرتبط بودن با کسب و کار دارای ارزش 1 است و در غیر این صورت ، میانگین درآمد دارای ارزش 1 است اگر زیر 60،000 روپیه و در غیر این صورت ، منبع اطلاعات در صورتی از والدین یا دوستان و 0 در غیر این صورت ترجیح می دهد و در غیر این صورت ترجیح می دهدسرمایه گذاری در صورت سهام یا اوراق قرضه و در غیر این صورت ، ارزش 1 دارد و در غیر این صورت فرکانس اطلاعات در صورت کمتر از ماه و در غیر این صورت دارای مقدار 1 است.

از روشهای آماری مختلف برای تأیید قابلیت اطمینان داده ها مانند آمار توصیفی ، تجزیه و تحلیل عاملی و آزمون قابلیت اطمینان با استفاده از آلفای کرونباخ به عنوان ابزار قابلیت اطمینان مطلوب استفاده می شود. از مدل رگرسیون خطی نیز در تجزیه و تحلیل برای تشخیص چند قطبی با کمک آمار جمع آوری که سطح تحمل و فاکتور تورم واریانس (VIF) را نشان می دهد ، استفاده می شود. در این فرآیند از تست های ANOVA استفاده شده است تا اطمینان حاصل شود که مدل به طور مناسب با مقدار قابل توجهی از آزمون f مناسب است. T-Value و P-Value برای بررسی سطح اهمیت مواد بتا در فاصله اطمینان 95 درصد استفاده می شود.

اظهارات فرضیه برای هر یک از متغیرهای وابسته تشکیل شد. آزمایش فرضیه مبتنی بر اصلی و زیر هیپوتز بود. با این حال ، فرضیه اصلی تحقیق این است: افزایش سطح سواد مالی احتمال بروز تعصبات رفتاری را که بر تصمیم گیری سرمایه گذار فردی تأثیر می گذارد ، کاهش می دهد.

4- تجزیه و تحلیل داده ها و نتایج

براساس داده های جمع آوری شده ، اکثر پاسخ دهندگان مردان بودند که 77. 77 درصد از کل نمونه را نشان می دهند. متغیر سن توسط چهار براکت سنی ارزش داشت: زیر 25 سال ، 25-35 سال ، 35-50 سال و بالاتر از 50 سال. نتیجه نشان می دهد که 112 پاسخ دهنده زیر 25 سال سن داشتند ، 107 پاسخ دهنده بین 25 تا 35 سال سن داشتند ، علاوه بر این ، 88 نفر از پاسخ دهندگان بین 35 تا 50 سال سن داشتند ، در حالی که فقط 3 پاسخ دهنده 50 سال سن داشتند. نتایج نشان داد که 69 پاسخ دهنده متعلق به تحصیلات تکمیلی هستند ، 127 پاسخ دهنده متعلق به دانشگاه بودند ، در حالی که 101 نفر از کالج ، 1 از ثانویه و 2 نفر از آموزش ابتدایی. با این حال ، 98 پاسخ دهنده زیر 30،000 روپیه درآمد کسب کردند ، 126 نفر از آنها بین 30،000 روپیه تا 60،000 روپیه درآمد کسب کرده اند ، 58 نفر از آنها بین 60،000 روپیه تا 100،000 روپیه درآمد کسب کرده اند در حالی که 18 باقی مانده از 100000 روپیه درآمد کسب کرده اند.

مقیاس سواد مالی و عوامل مختلف تعصبات رفتاری با استفاده از آلفای کرونباخ مورد آزمایش قرار می گیرد تا اطمینان حاصل شود که متغیرها برای استفاده بیشتر قابل اعتماد هستند. به گفته آلفای کرونباخ ، نمره سواد مالی در 0. 725 قابل اعتماد است ، در حالی که تعصبات رفتاری در 0. 863 قابل اعتماد است. با این حال ، نتیجه کلی در جدول 2 نشان داده شده است. این نتیجه سازگاری داخلی بالاتری را در بین متغیرها توصیف می کند.

تجزیه و تحلیل عاملی برای توضیح واریانس یا کواریانس در بین متغیرهای مشاهده شده و شناسایی مجموعه متغیرهایی که به آن ابعاد نیز گفته می شود ، استفاده می شود. در تحقیقات ما ، از تجزیه و تحلیل عاملی اکتشافی برای شناسایی عوامل مبتنی بر متغیرهای سواد مالی و تعصبات رفتاری (بخش دوم و سوم پرسشنامه) استفاده می شود. برای اطمینان از تجزیه و تحلیل عاملی برای داده ها ، Kaiser-Meyer Olkin (KMO) و از آزمون کروی بارتلت برای بررسی دقت نمونه استفاده می شود. نتیجه این آزمایش در جدول 3 نشان داده شده است. از تکنیک دیگری برای توصیف واریانس کل توضیح داده شده استفاده شده است که باید بیشتر از 50 ٪ باشد (علی و همکاران ، 2006). با این حال ، در مورد ما ، 61. 50 درصد بود ، که عواملی را که باید تا آخرین عامل حفظ شود ، نشان داده است.

همانطور که قبلاً مشخص شد ، سواد مالی با مقیاس دانش مالی حاوی 21 بیانیه اندازه گیری می شود ، که با اصلاح 20 مورد در مقیاس سواد مالی ارائه شده توسط Knoll and Houts (2012) و 10 مورد در مقیاس پیچیدگی مالی Lusardi و Mitchell (2014) تهیه شده است.). براساس داده ها ، بیش از 50 درصد از پاسخ دهندگان به درستی پاسخ داده اند ، بیش از 25 درصد به اشتباه پاسخ داده اند ، در حالی که بیش از 20 درصد از موارد سواد مالی نمی دانند. در موارد سواد مالی ، شماره گذاری به درستی با بالاترین نرخ 65. 5 ٪ پاسخ داده می شود ، در حالی که یک سالیانه به درستی با کمترین نرخ 49. 7 درصد در کل موارد پاسخ می شود. میزان پاسخ در جدول 4 نشان داده شده است.

تجزیه و تحلیل دیگر برای بررسی رابطه بین سواد مالی و متغیرهای جمعیتی انجام شده است. در این تجزیه و تحلیل ، سواد مالی به دو بخش ، یعنی سواد مالی بالا و سواد مالی پایین تقسیم می شود. سواد مالی بالا نشان دهنده نمره سواد 12 و بالاتر است ، در حالی که سواد مالی پایین نشان دهنده نمره سواد 11 و پایین است. مقدار T هر رابطه در 2 یا بالاتر به عنوان یک قانون انگشت شست قابل توجه است. در مورد ما ، فقط دو جمعیت شناسی با سواد مالی رابطه معنی داری دارند.

تجزیه و تحلیل تعصبات رفتاری دومین بخش مهم تحقیق است زیرا در بین سرمایه گذاران فردی در سطح گسترده ای نوسان می کند. برای اندازه گیری سطح تعصب سرمایه گذار فردی ، عوامل با میانگین بیش از 3 فرض می شود که در تصمیمات سرمایه گذاری خود دارای تعصب هستند. با این حال ، این مطالعه نشان داد که با افزایش سواد مالی ، احتمال تعصب در تصمیمات سرمایه گذاری کاهش می یابد. بالاترین سطح تعصب در مغالطه قمارباز با میانگین 3. 50 تشخیص داده می شود ، در حالی که کمترین میزان تعصب با تعصب خود-تقلب با میانگین 3. 04 نشان داده می شود. میانگین مقادیر تعصبات رفتاری در جدول 5 نشان داده شده است. همه عوامل بیش از 3 سطح از تعصب دارند ، این نشان می دهد که افراد هنگام شرکت در راه های سرمایه گذاری با سطح بالایی از تعصبات رفتاری روبرو هستند.

از آنجا که متغیرهای کنترل نقش مهمی در تجزیه و تحلیل رگرسیون ما دارند ، کشف تنها تأثیر متغیرهای جمعیت شناختی بر عوامل رفتاری اجباری است. با توجه به نتایج ، رابطه جنسیتی بین نمایندگی ، بیش از حد و توهم کنترل ، گروه سنی با بیزاری از دست دادن و تعصب عوامل بازار قابل توجه است ، سطح تحصیلات با نمایندگی ، فاکتور بازار و ناهماهنگی شناختی قابل توجه است ، درآمد متوسط با احساس پشیمانی ، بازار قابل توجه است. عوامل و اعتماد به نفس بیش از حد ، در حالی که منبع اطلاعات مالی با اکثر تعصبات رفتاری ، یعنی عدم اعتماد به نفس ، تعصب در دسترس بودن ، بیزاری از دست دادن ، بیزاری پشیمانی ، حسابداری ذهنی ، عوامل بازار ارتباط معنی داری دارد.

این اصلی ترین بخش تحقیقات ما است که در آن تجزیه و تحلیل رگرسیون ترتیب برای هر یک از تعصبات رفتاری انجام می شود. تجزیه و تحلیل و نتایج آن کاملاً مطابق با فرضیه تحقیق است که در روش تحقیق بیان شده است. نتایج مدل رگرسیون معمولی در جداول 6-16 نشان داده شده است.

تجزیه و تحلیل با آزمون های ANOVA آغاز می شود تا اطمینان حاصل شود که مدل با استفاده از یک مدل رگرسیون خطی ، به طور مناسب روی نمونه ما قرار می گیرد. از جدول ANOVA برای اطمینان از مقدار اهمیت f استفاده می شود. چند قطبی با کمک آمار کلینسی بودن که سطح تحمل و فاکتور تورم واریانس (VIF) را نشان می دهد ، تشخیص داده می شود. از آزمایش دوربین واتسون برای همبستگی استفاده می شود ، که همیشه بین 0 تا 4 است. از آزمون Breusch-Pagan-Godfrey برای ناهمگونی استفاده می شود که در مورد ما در 1 ٪ برای همه تعصبات قابل توجه است. T-Value و P-Value برای بررسی سطح اهمیت مواد بتا در فاصله اطمینان 95 درصد استفاده می شود.

تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیون ترتیب نتایج متنوعی را نشان داد. در آن بخش از تجزیه و تحلیل ، ما به دلیل نتایج ناچیز ، برخی از تعصبات رفتاری را کاهش دادیم ، که شامل تعصب خودآرازی ، بیزاری پشیمانی و حسابداری ذهنی بود. متغیرهای باقیمانده در تجزیه و تحلیل رابطه بین سواد مالی و تعصبات رفتاری انجام شد. تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد که بین سواد مالی و تعصبات رفتاری و 10 مورد از 14 عامل رفتاری از جمله نمایندگی ، عدم اعتماد به نفس ، تعصب در دسترس بودن ، تعصب گریز از دست دادن ، تعصب ضرر ، توهم کنترل ، ناسازگاری شناختی ، تعصب رفتار گله ای وجود دارد. تعصب بازار با سواد مالی رابطه معنی داری داشت. با این حال ، مربع R رگرسیون کمی پایین تر است به این معنی که عوامل مختلف دیگر تأثیر معنی داری بر تعصبات رفتاری سرمایه گذار فردی دارند.

5- نتیجه گیری

هدف اساسی این تحقیق شناسایی میزان رابطه بین سطح سواد مالی سرمایه گذار فردی و سطح تعصبات رفتاری در پاکستان بود. یافته های تحقیق با متغیرهای جمعیت شناختی آغاز شد ، که نتیجه گرفت که پاسخ دهندگان مرد نسبت به پاسخ دهندگان زن سواد مالی بیشتری دارند و بیشتر آنها سن زیر 25 سال دارند. بر اساس آموزش ، بیشتر آنها متعلق به فارغ التحصیلان دانشگاه بودند ، دارای تخصص مربوط به تجارت بودند و دارای یک تخصص و تجارت بودند. درآمد متوسط بین سی هزار تا شصت هزار. بیشتر پاسخ دهندگان از دوره های یا اینترنت به عنوان منبع اصلی اطلاعات خود استفاده می کنند و سهام خود را به عنوان سرمایه گذاری خود ترجیح می دهند. بر اساس مفاهیم اساسی سواد مالی ، یافته های ما نتیجه گرفت که بیشتر پاسخ دهندگان دارای سواد مالی بالایی هستند. از طرف دیگر ، بیشتر پاسخ دهندگان در تصمیم گیری از میزان تعصب بالایی برخوردار بودند.

با توجه به نتایج به دست آمده ، نتیجه گرفته می شود که بین سواد مالی و تعصب رفتاری سرمایه گذاران فردی رابطه منفی قوی وجود دارد. این بدان معنی است که با افزایش سطح سواد مالی ، احتمال سرمایه گذاران با تعصبات رفتاری کاهش می یابد. با این حال ، Abreu و Mendes (2010) نتیجه گرفتند که سطح پایین سواد مالی سرمایه گذاران زن نسبت به سرمایه گذاران مرد وجود دارد. در مقابل ، Sezer و Demir (2015) ادعا كردند كه هیچ ارتباطی بین عوامل جنسیتی و رفتاری وجود ندارد. مشاهده می شود که سرمایه گذاران انفرادی از سطح بالایی از تعصبات شناختی مشخص شده در این تحقیق برخوردار هستند. در میان این تعصبات شناختی ، نمایندگی ، لنگر انداختن و تعصبات مغذی قمارباز بسیار بر تصمیم گیری سرمایه گذار تأثیر می گذارد (چن و همکاران ، 2004). مشاهده می شود که لنگر انداختن تعصب باعث می شود تا سرمایه گذاران بتوانند افکار خود را به تجربه فعلی اختصاص دهند و علیرغم عقلانیت ، تصمیمات سرمایه گذاری خود را بر روی تجربیات بدست آورند. بنابراین دقیقاً ، سرمایه گذاران معتقدند که از طریق اطلاعات اولیه او از بازار بهتر خواهد بود. با این حال ، تعصب مغالطه قمارباز باعث می شود سرمایه گذاران ترجیح دهند شرط بندی را برای گمانه زنی در مورد سرمایه گذاری ها ترجیح دهند (پومپین ، 2011).

براساس واقعیت های فوق ، توصیه می شود که مرجع بازارهای سرمایه پاکستان یعنی کمیسیون اوراق بهادار و بورس پاکستان ، باید برنامه آموزش گسترده ای برای یادگیری مالی و تأمین بودجه دولت را گسترش دهد که سرمایه گذاران فردی را تحریک می کند. متعاقباً پیشنهاد می شود که تحقیقات در مورد یک موضوع مشابه باید در زمینه های متعدد ، موسسات مختلف و گروه های سنی مختلف پاکستان تکرار شود تا از قابلیت اطمینان در ارتباط بین سواد مالی و تعصبات رفتاری سرمایه گذاران فردی در مناطق مختلف پاکستان اطمینان حاصل شود.

با این حال ، عوامل مختلف رفتاری در این تحقیق مانند قاب بندی ، بیش از حد مطلوب و تأیید و غیره اتخاذ نشده است. بنابراین ، توصیه می شود که مطالعات آینده برای استفاده از این عوامل و کشف تعصبات رفتاری بیشتر در مناطق مختلف پاکستان ، در حالی که درحوزه سواد مالی ، ما از مفاهیم مالی اساسی استفاده کردیم که به اندازه گیری سواد مالی کمک کرده است ، بنابراین توصیه می شود برای دقت بیشتر ، از مفاهیم مالی پیشرفته باید در زمینه های مختلف پاکستان استفاده شود.

راهنمای تجارت فارکس...
ما را در سایت راهنمای تجارت فارکس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : لیال حقیقی بازدید : 57 تاريخ : چهارشنبه 2 فروردين 1402 ساعت: 21:50